Showing posts with label General Knowledge. Show all posts
Showing posts with label General Knowledge. Show all posts

Friday, June 7, 2019

General Science MCQS

How many sense of organs do we have:
1. Four
2. Five 
3. Six
4. Three
Which of the following parts of body is used for seeing:
1. Eyes 
2. Nose
3. Brain
4. Ear
Which of the following parts of body is known as sense of smell:
1. Nose 
2. Eyes
3. Ear
4. Skin
Which of the following parts of body is sense of hearing:
1. Nose
2. Eyes
3. Ear
4. Brain
Which of the following parts of body is known as sense of touch:
1. Nose
2. Skin
3. Brain
4. Eyes
Which of the following parts of body is used for taste:
1. Tongue
2. Nose
3. Eyes
4. Skin
The taste buds are salty, bitter, sweet and:
1. Spicy
2. Sour 
3. Nasty
4. All of these
Some of sense of organs have only one kind of receptors that detect only kind of one:
1. Smell
2. Movement
3. Stimuli
4. Photoreceptor
Sclera, cornea, pupil, lens, iris, ciliary body, choroid, retina, fovea & optic nerve are all parts belong to:
1. Nose
2. Ear
3. Eyes
4. Brain
Which of the following parts of eyes has the bulging surface:
1. Retina
2. Iris
3. Choroid
4. Cornea
Its function to bend the incoming light towards the inner structure of eyes:
1. Cornea
2. Iris
3. Ciliary body
4. Fovea
The coloured part of eyes is known as:
1. Cornea
2. Iris or pupil
3. Ciliary body
4. Fovea
Which has a central opening which allows light to enter the eyes:
1. Cornea
2. Iris 
3. Ciliary body
4. Fovea
The central opening of an eyes is called:
1. Cornea
2. Pupil 
3. Ciliary body
4. Fovea
The lens is situated behind:
1. Iris
2. Pupil
3. Ciliary body
4. Fovea
The central opening of an eyes is called:
1. Cornea
2. Pupil 
3. Ciliary body
4. Fovea
Which focuses the light:
1. Cornea
2. Pupil
3. Ciliary body
4. Lens
Focussing allows all light ............ entering the eye to meet at one single point:
1. Reflection
2. Rays 
3. Refraction
4. All of these
Which is known as the screen of eye:
1. Cornea
2. Pupil
3. Retina
4. Fovea
All the rays of light entering the eye are focussed by lens onto the:
1. Retina
2. Pupil
3. Ciliary body
4. Fovea
Retina has two types of light sensitive receptors also called:
1. Sensory neurons
2. Photoreceptors 
3. Optic nerves
4. Semi-circular canals
That transfers the visual information from the retina to the area of brain that interrupts the visual information:
1. Lens
2. Iris
3. Optic nerve
4. Pupil
That carries the information as electrical signals:
1. Lens
2. Iris
3. Optic nerve
4. Pupil
That is made up of thousand of sensory neurons:
1. Lens
2. Iris
3. Optic nerve
4. Pupil
People put on eye glasses because their ......
.......... stopped working properly:
1. Lenses
2. Irises
3. Optic nerves
4. Corneas
Pinna, ear canal, ear drum, stapes, incus, malleus, cochlea and semi circular canal are all the parts of:
1. Ear
2. Eyes
3. Nose
4. Brain
The outer part of ear that we can see is known as:
1. Stapes
2. Pinna
3. Cochlea
4. Ear drum
Basically the ear has ............ main parts:
1. Four
2. Two
3. Three
4. Six
That also contains the ear canal:
1. Inner ear
2. Outer ear
3. Middle ear
4. None
The ear canal transfers ........... from outer ear to the middle ear:
1. Air
2. Vibration
3. Sounds
4. Stapes
That consists of an ear drum and three small bones:
1. Inner ear
2. Outer ear
3. Middle ear
4. Pinna
Which of the following parts of ear’s main job is to convert the sound waves into mechanical vibrations:
1. Inner ear
2. Outer ear
3. Middle ear
4. None
Which of the following parts of ear’s main job is to convert the sound waves into mechanical vibrations:
1. Inner ear
2. Outer ear
3. Middle ear
4. None
When sound waves reaches the ........... that causes vibrations of ear drum which results in the vibration of the three small bones:
1. Pinna
2. Ear lobe
3. Semi circular canal
4. Ear drum
Which of the following bones is the smallest bone in human body:
1. Anvil
2. Stirrup
3. Ankle
4. Elbow
The smallest bone is stirrup found in:
1. Nose
2. Brain
3. Elbow
4. Ear
The inner ear contains a structure called .......... with tiny hair like structure:
1. Anvil
2. Stirrup
3. Cochlea
4. Auditory Nerve
Which of the following nerves carries sound information from the cochlea of the inner ear directly to the brain:
1. Optic Nerve
2. Cochlea Nerve
3. Brain Nerves
4. All of these
............ in the small bones set the fluid inside the cochlea to motion
1. Movement
2. Vibrations
3. Both a & b
4. None
The vibrations of tiny hairs create:
1. Movement
2. Electrical signals
3. Mechanical signals
4. Both b & c
The electrical signals are sent to ............. which takes them to brain:
1. Optic Nerve
2. Cochlea Nerve
3. Brain Nerves
4. All of these
The inner ear contains three............. which help our body keep its balance. Without the ........... you would fall down if you bend down to pick up your fallen pencil:
1. Auditory Nerves & bones
2. Bones & bones
3. Semi circular canals & semi circular canals
4. All of these
All smells are actually ........... present in air:
1. Chemicals
2. Physicals
3. Biologicals
4. All of these
Nose has receptors which detect certain chemical present as ......... in air:
1. Evaporation
2. Fog
3. Vapours
4. All of these
The inside of the nose is a cavity called nasal cavity:
1. True
2. False
Up on the roof of the nasal cavity are special receptors that are sensitive to ordour:
1. Nerves
2. Atoms
3. Molecules
4. All of these
When the smell receptors are stimulated, signals travel along ........ nerve to the olfactory bulb:
1. Optic
2. Cochlea
3. Brain
4. Olfactory
The olfactory bulb is the part of the .......... that receives signals from odour receptors:
1. Eye
2. Nose
3. Brain 
4. All of these
The tongue has receptors which are ........ to chemicals present in food:
1. Sensitive
2. Corrosive
3. Massive
4. All of these
Some of these taste receptors are also present on the ......... of mouth:
1. Roof
2. Right side
3. Left side
4. All of these
The tongue is a muscular organ:
1. False
2. True
The rough surface of the tongue is due to structure called:
1. Sensory Nerve
2. Papillae
3. Both a & b
4. None
Each taste buds containing many taste receptors and each receptor cells has ........ like structure:
1. Blood
2. Skin
3. Hair
4. All of these
The hair like structure is connected to a (an) ............ that runs to the brain:
1. Optic Nerve
2. Cochlea Nerve
3. Brain Nerves
4. Sensory Nerve
When chemicals in food come in contact with the receptor cells in taste buds, an (an) ............. signal is transmitted to the brain via the sensory nerve:
1. Mechanical
2. Physical
3. Electrical
4. Thermal
The taste buds cells emerges into:
1. Food
2. Saliva
3. Both a & b
4. Minerals
A cat fish has taste receptor in .......... that enables it to detect its prey:
1. Nose
2. Mouth
3. All over body
4. None of these
.......... has receptor sensitive to touch, temperature, pain & pressure. Thus senses touch or contact, pressure, pain and hotness or coldness:
1. Skin
2. Ear
3. Nose
4. Tongue
The outer layer of skin is called:
1. Epidermis
2. Dermis
3. Hypodermis
4. None
Under the epidermis is a layer called:
1. Epidermis
2. Dermis
3. Hypodermis
4. None
Which of the following layers contains stimuli:
1. Epidermis
2. Dermis
3. Hypodermis
4. None
Inside the .......... there are sense receptors that can sense pain, heat & cold:
1. Epidermis
2. Dermis
3. Hypodermis
4. None
The skin receptors are connected to the brain via:
1. Optic Nerve
2. Cochlea Nerve
3. Brain Nerves
4. Sensory Neurons

Biology MCQs- General Knowledge

1. Bowman’s Capsule’ works as a part of the functional unit of which among the following human physiological system? 
(A)Circulatory System 
(B)  Respiratory System
 (C)Excretory System
 (D)Reproductive System

Answer: Option C

2. Which among the following have a ‘mixed heart’ ,that is the heart in which the oxygenated and the deoxygenated blood is mixed?
 (A) Birds
 (B) Fishes
(C)Reptiles
 (D) Nematodes

Answer: Option C


1. The number of bones in the human body of an adult is approximately 
(A) 210
(B) 250
(C) 206
(D) Not fixed
Answer: Option C

3.What is the main purpose of white blood corpuscles?
(A) To carry nutrients
(B) To combat infection
(C) To carry oxygen
(D) To give strength

Answer: Option B

4.Red blood corpuscles are formed in the
(A) Liver
(B) Bone marrow
(C) Kidneys
(D) Heart

Answer: Option B

5.Total volume of blood in a normal human being is
(A) 5-6 liters
(B) 3-4 liters
(C) 8-10 liters
(D) 10-12 liters

Answer: Option A

6.Blood does not coagulate inside the body due to the presence of 
(A) Haemoglobin
(B) Heparin
(C) Fibrin
(D) Plasma

Answer: Option B

7.Lungs are situated in the
(A) Abdominal cavity
(B) Pericardial cavity
(C) Buccal cavity
(D) Thoracic cavity

Answer: Option D


8.The seat of memory in the human brain is located in the
(A) Medulla oblongata
(B) Cerebrum
(C) Cortex
(D) Cerebellum
Answer: Option C

9. Saffron’ is obtained from which among the following parts of the plant? 
(A)Stigma 
(B)Anther
 (C)Stamen
 (D)Pollen

Answer: Option A

10. Which among the following is not a ‘heriditary’ disease?
 (A) Thalessemia 
(B)Colour-Blindness
 (C) Haemophilia
 (D) Leukemia

Answer: Option D

11. Tibia is a bone found in the
(A) Skull
(B) Arm
(C) Leg
(D) Face
Answer: Option C

12. The strongest muscle found in human body is?
(A) Hands
(B) Buttocks
(C) Neck
(D) Legs
Answer: Option B

13. The pancreas secretes
(A) Insulin
(B) Vitamin A
(C) Bile juice
(D) None of these
Answer: Option A

14. The ligaments join
(A) Muscle to muscle
(B) bone to bone
(C) Muscle to bone
(D) None of these
Answer: Option B

15. ____ muscle is the strongest of all in the human body. 
(A) Jaw
(B) Thigh
(C) Calf
(D) Upper arm
Answer: Option B

16. Sweat glands occur in greatest number in the skin of the
(A) Forehead
(B) Armpits
(C) Back
(D) Palm of hand
Answer: Option B

17. The total number of bones in human skull are
(A) 8
(B) 12
(C) 30
(D) 32
Answer: Option C

18. In what form is the food in onion stored?
(A) Sugar
(B) Cellulose
(C) Starch
(D) Protein
Answer: Option B

19. The plant part rich in carbohydrates is
(A) Potato tuber
(B) Spinach leaf
(C) Onion
(D) Orange fruit
Answer: Option B

20. Which of the following is not in the inner ear?
(A) Eustachian tube
(B) Cochlea
(C) Semicircular canals
(D) Sacculus
Answer: Option A

21. The normal temperature of human body is
(A) 90°F
(B) 98°F
(C) 98.6°F
(D) 96.4°F
Answer: Option C


22. Antibodies are?
(A) Carbohydrates
(B) Enzymes
(C) Proteins
(D) Hormones

Answer: Option C

23. Insulin, a protein acts as?
(A) An antibody
(B) A hormone
(C) An enzyme
(D) A transport agent

Answer: Option B

24. Turnip is a root described as
(A) Napiform
(B) Fusiform
(C) Coucial
(D) Tuberous

Answer: Option A


25. The glands of the body which pour their secretions directly into the blood stream are known as
(A) Exocrine glands
(B) Endocrine glands
(C) Heterocrine glands
(D) Compound glands
Answer: Option B
26. Human Papilloma Virus is related to which of the following diseases? 
(A) Prostate Cancer
 (B)Cervical Cancer
 (C)Lymphatic Filariasis 
(D) Leukemia
Answer: Option B

27. Which of the following is known as graveyard of RBCs
(A) Liver
(B) Bone marrow
(C) Spleen
(D) Appendix
Answer: Option C

28. In which form glucose is stored in the liver?
(A) Lactic acid
(B) Lactose
(C) Ribose
(D) Glycogen
Answer: Option C

29. Which of the following glands in human body is popularly called 'Adam's apple'? 
(A) Adrenal
(B) Pituitary
(C) Thyroid
(D) Thymus
Answer: Option C

30. Anemophily’ is pollination by :
 (A) Birds
 (B) Wind
 (C)Ants 
(D) Bats
Answer: Option B

31. In which form glucose is stored in the liver?
(A) Lactic acid
(B) Lactose
(C) Ribose
(D) Glycogen
Answer: Option C

32. Respiratory centre is situated in
(A) Cerebrum
(B) Cerebellum
(C) Medulla oblongata
(D) Diencephalon
Answer: Option C

33.In the human body, the leg bones are
(A) Humerus and Femur
(B) Fibula and Tibia
(C) Fibula and Ulna
(D) Tibia and Radius
Answer: Option A

34.Deficiency of calcium leads to?
(A) Anaemia
(B) Tetany
(C) Scurvy
(D) Rickets
Answer: Option D

35. Ready source of energy available for athletes is
(A) Carbohydrates
(B) Fats
(C) Proteins
(D) Vitamins
Answer: Option A

36. Why do we feel drowsy after a heavy meal?
(A) The biological clock is upset
(B) The body muscles are fatigued
(C) The hypothalamus produces melatonin to induce sleep
(D) Brain receives less oxygen as blood rushes to supply oxygen and nutrition to the contracting stomach and intestines
Answer: Option D

37.Chromosomes are
(A) Present only in the nucleus of a cell
(B) The biggest in number in human cells
(C) Made up of DNA as a main component
(D) Visible in all cells at every time
Answer: Option C

38. The part of the cell which is essential for protein synthesis is
(A) Chloroplast
(B) Ribosomes
(C) Golgi bodies
(D) Chromosomes
Answer: Option B

39. Short sightedness is due to:
(A) Shifting of the iris
(B) Weaker muscles
(C) Elongation of eyeballs
(D) Weakening of the retina
Answer: Option C
40. There are approximately ____ muscles in human body
(A) 200
(B) 350
(C) 500
(D) 700
Answer: Option D
41.The organ which destroys worn out RBCs in the body of a vertebrate is
(A) Pancreas
(B) Bone marrow
(C) Liver
(D) Spleen
Answer: Option D

42. Biological death of a patient means death of tissues of the
(A) Kidney
(B) Heart
(C) Lungs
(D) Brain
Answer: Option D

43. Which of the following hormones contains iodine?
(A) Adrenaline
(B) Insulin
(C) Testosterone
(D) Thyroxine
Answer: Option D

44. The saliva helps in the digestion of
(A) Proteins
(B) Fats
(C) Fibres
(D) Starch
Answer: Option D

45.The main function of the kidney is
(A) To control blood pressure
(B) To control body temperature
(C) To remove waste products from the body
(D) To help in digestion of food
Answer: Option C

46. The function of haemoglobin is
(A) To transport oxygen
(B) Destruction of bacteria
(C) Prevention of anaemia
(D) Utilization of energy
Answer: Option A

47. A gene is a
(A) Sleep inducing drug
(B) Unit of heredity
(C) A kind of vitamin
(D) A type of body cell
Answer: Option B

48. A vegetable containing sulphur is?
(A) Potato
(B) Cabbage
(C) Brinjal
(D) Pumpkin
Answer: Option B

49.Enzymes help in
(A) Respiration
(B) Digestion of food
(C) Immune system
(D) Reproduction
Answer: Option B

50. Ptyalin is an enzyme produced in the
(A) Salivary glands
(B) Pituitary glands
(C) Thyroid glands
(D) Pancreas
Answer: Option A

51. Plants which are adapted to grow in soils containing high concentration of salt are known as:
 (A) Xerophytes
 (B) Mesophytes
 (C) Halophytes
 (D) Thal

Answer: Option C


52 Heightened emotion is caused by
(A) Pituitary glands
(B) Thyroid glands
(C) Adrenal glands
(D) Salivary glands
Answer: Option C

53.The shortest bone in the human body is
(A) Vertebrae
(B) Stapes
(C) Phalanges
(D) Metacar
Answer: Option B

54.A balanced diet contains
(A) Animal protein
(B) Macro and micronutrients
(C) Food nutrients for growth and maintenance
(D) Butter and ghee
Answer: Option C

55. Wisdom teeth normally grow between the age of
(A) 34-40
(B) 17-30
(C) 45-55
(D) 10-17
Answer: Option A

56. Lack of ____ causes diabetes
(A) Sugar
(B) Insulin
(C) Calcium
(D) Vitamins
Answer: Option B
57. Biopsy is done on
(A) Tissue taken from a dead body
(B) Tissue taken from a living body
(C) Blood from veins
(D) Blood from arteries
Answer: Option B

58.Triple antigen vaccine is given to children to protect them against
(A) Polio
(B) Whooping cough
(C) Tuberculosis
(D) Contagious diseases
Answer: Option B

59. A man weighing 96 kg consists of approximately ____ litres of water
(A) 50 litres
(B) 66.5 litres
(C) 82 litres
(D) 42 litres
Answer: Option B

60.What does blood consists of?
(A) 60% plasma, 40% corpuscles
(B) 40% plasma, 60% corpuscles
(C) 25% plasma, 75% corpuscles
(D) 90% plasma, 10% corpuscles
Answer: Option A

61. Pituitary gland is located just below the
(A) Brain
(B) Heart
(C) Liver
(D) Kidney
Answer: Option A

62. Mother's milk lacks:
(1) Vitamin C    (2) Proteins   (3) Sodium   (4) Iron
(A) 1 and 3
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 2 and 4
Answer: Option C

63. During sleep a man's blood pressure
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remains constant
(D) Fluctuates
Answer: Option D

64. A victim of a road accident order the steps in first 
1. Treating for cardiac arrest
2. Treating for asphyxia
3. Treating for shock
4 Arrest haemorrhage
5 Cleanse and cover wounds
(A) 1, 2, 3, 4, 5
(B) 2, 1, 4, 3, 5
(C) 2, 3, 1, 4, 5
(D) 5, 2, 1, 3, 4
Answer: Option A

65. 'Dossier' means
(A) The do of medicine
(B) The actual thing
(C) Relevant papers
(D) Unarranged papers
Answer: Option C

66.Which among the following function as locus of biochemical reactions? 
(A)Cell plasma
 (B)Cell membrane 
(C) Cell walls 
(D) None of the above

Answer: Option B

67.A genetic code specifies how many kinds of amino acids?
 (A)12
 (B) 15
 (C) 20 
(D) 25

Answer: Option C

68.A genetic code specifies how many kinds of amino acids? 
(A) 12 
(B) 15 
(C) 20 
(D) 25

Answer: Option C

69.What fraction of Human Blood is Plasma?
 (A)35% 
(B) 45% 
(C) 50%
 (D) 55%

Answer: Option D

70.How many vertebrae does a human being have ?
 (A) 33
 (B) 36
 (C) 29
 (D) 19

71.Which among the following is wood cellulose? 
(A) Rayon 
(B) Balata 
(C) Cork
(D) None of the above


Answer: Option A